ΚΥΚΛΟΦΟΡEI το 190ο φύλλο της Μηνιαίας Πανελλαδικής Αναρχικής Εφημερίδας ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

ΚΥΚΛΟΦΟΡEI το 190ο φύλλο της Μηνιαίας Πανελλαδικής Αναρχικής Εφημερίδας ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Από την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου 2019, η μηνιαία αναρχική εφημερίδα ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ βρίσκεται σε περίπτερα της Αθήνας και στον υπόλοιπο Ελλαδικό χώρο σε σημεία όπου διατίθεται ο ημερήσιος και περιοδικός τύπος.

Ακολουθεί το προλογικό σημείωμα, του Κύκλου Σύνταξης, για αυτήν την έκδοση:

Περί τα τέλη Αυγούστου του περασμένου έτους ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον σε συνέντευξή του στην ουκρανική πρωτεύουσα, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα αντιμετώπιζε ευνοϊκά μια ενδεχόμενη συμφωνία ανταλλαγής εδαφών μεταξύ του Κοσσόβου και της Σερβίας, στο πλαίσιο μιας οριστικής λύσης για το καθεστώς της περιοχής αυτής: «Αν το Κόσσοβο και η Σερβία καταλήξουν σε μια συμφωνία η οποία ικανοποιεί και τα δυο μέρη, πιστεύω ότι οι ΗΠΑ θα την υποστηρίξουν αναμφίβολα».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις περίπου 120.000 Σέρβοι ζουν ακόμη στο Κόσοβο, κυρίως στον βορρά, καθώς και σε διάφορους θύλακες διεσπαρμένους στην περιοχή, ενώ η πλειονότητα των περίπου 1,8 εκατ. κατοίκων είναι Αλβανοί και μουσουλμάνοι. Αντίστοιχα, στη νότια Σερβία, οι Αλβανοί αποτελούν την πλειοψηφία στην κοιλάδα Πρέσεβο.

Ένα χρόνο περίπου πριν, το Μάιο του 2017, ο πρώην αναπληρωτής επικεφαλής της CIA Στήβεν Μάγιερ δήλωσε στα «Νέα του Βελιγραδίου» ότι «Στα Βαλκάνια, αργά ή γρήγορα, θα έχουμε αλλαγή των συνόρων», ενώ μεταξύ άλλων πρόσθεσε, επίσης, ότι «Οι Ευρωπαίοι και η ΕΕ δεν έχουν λύση για τα Βαλκάνια, και δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για την περιοχή, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σαφώς συμφέρον».

Σε πρόσφατο (Οκτώβριος 2018) «εμπιστευτικό» έγγραφο της Υπηρεσίας εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που περιήλθε σε γνώση της Wall Street Journal εκφράζεται η υποστήριξη στο σχέδιο της Σερβίας και του Κοσσόβου προκειμένου το τελευταίο να αποκτήσει κρατική υπόσταση. Σε αντίθετη περίπτωση, αναφέρεται, ότι η χώρα των 2 εκατομμυρίων κατοίκων θα παραδοθεί στην εγκληματικότητα, τις συγκρούσεις και τον ισλαμιστικό εξτρεμισμό.

Και όμως, ένα μήνα πριν η καγκελάριος Μέρκελ δήλωνε ότι αντιτίθεται σε αυτό το σχέδιο, εξ αιτίας του φόβου αναζωπύρωσης των αποσχιστικών τάσεων στη Βοσνία και την ΠΓΔΜ: «Τα σύνορα στην περιοχή είναι απαραβίαστα».

Στον «Γενικό Βαλκανικό διακανονισμό» το ρωσικό κράτος δίνει ηχηρό παρόν, όπως άλλωστε αποτυπώθηκε στην προ ημερών επίσκεψη Πούτιν στο Βελιγράδι όπου του επιφυλάχθηκε υποδοχή ήρωα σε μια πόλη με κτίρια στολισμένα με συνθήματα του είδους «Το Κόσσοβο είναι Σερβία και η Κριμαία Ρωσία».

Το ψηφιδωτό συμπληρώνεται αν προσθέσουμε τις εξελίξεις στο Συριακό, τις αναθεωρητικές απαιτήσεις του τουρκικού κράτους, που μιλά ευθέως για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης, και τις ενεργειακές διαδρομές που ήδη έχουν χαραχθεί στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Η Συμφωνία του Πρεσπών, λοιπόν, όχι απλά εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό και την ειλημμένη απόφαση σημαντικών κυριαρχικών κέντρων για αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια, που σαφώς εντάσσονται στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, αλλά αποτέλεσε και βασικό σημείο του σχεδιασμού αυτού. Οι Ασκοί του Αιόλου έχουν ήδη ανοίξει και οι πληθυσμοί της περιοχής δεν έχουν να περιμένουν τίποτα άλλο παρά να νιώσουν στο πετσί τους, δυστυχώς και κυριολεκτικά, τα επίχειρα της συμφωνίας αυτής. Τα χειρότερα έρχονται…

Φεβρουάριος 2019

anarchy.gr

Comments are closed.