ΚΥΚΛΟΦΟΡEI το 181ο φύλλο της Μηνιαίας Πανελλαδικής Αναρχικής Εφημερίδας ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

ΚΥΚΛΟΦΟΡEI το 181ο φύλλο της Μηνιαίας Πανελλαδικής Αναρχικής Εφημερίδας ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Από την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018, η μηνιαία αναρχική εφημερίδα ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ βρίσκεται σε περίπτερα της Αθήνας και στον υπόλοιπο Ελλαδικό χώρο, στους χώρους όπου διατίθεται ο ημερήσιος και περιοδικός τύπος.

Ακολουθεί το προλογικό σημείωμα, αυτής της έκδοσης, από τον Κύκλο Σύνταξης:

Η κλιμάκωση των απειλών περί πολεμικού επεισοδίου με το τουρκικό κράτος, που εισπράττει πρώτα και κύρια ο ελλαδικός πληθυσμός αυτή την περίοδο δείχνει να κορυφώνεται ακριβώς την ίδια στιγμή, που οι ντόπιοι διαχειριστές ετοιμάζονται να πανηγυρίσουν την λεγόμενο καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Είναι περιττό να εξηγήσουμε, γιατί η πραγματικότητα έχει να κάνει ακριβώς με τα αντίθετα απ’ αυτά που επαγγέλλεται, ψευδώς για μιαν ακόμη φορά, η πρώτη φορά αριστερά κυβέρνηση, η οποία αποδεικνύεται η χρησιμότερη της λεγόμενης μνημονιακής περιόδου, όπως ομολογουμένως την αναγνωρίζουν οι διεθνείς δανειστές και πάτρωνες του ελλαδικού κράτους.

Δεν χωρά αμφιβολία κατά την γνώμη μας ότι η διαχείριση των λεγόμενων ελληνοτουρκικών προβλημάτων, όπως και «ασταθών» καταστάσεων στα Δυτικά Βαλκάνια, βρίσκεται στα χέρια των «εταίρων» ΕΕ και ΗΠΑ, καθώς και κρατών, όπως η Ρωσία, αλλά και το Ισραήλ, ενώ εντάσσονται στην ανακατανομή της κυριαρχικής ισχύος, (δεν αφορά μόνο τους ενεργειακούς πόρους) στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνον. Ενδεικτική είναι τόσο η επίμονη αναφορά του Ερντογάν στην επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάννης όσο και η συνεχιζόμενη μεταβολή συνόρων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Σ’ αυτήν ακριβώς την διαδικασία χρησιμοποιούνται ως διαπραγματευτικό χαρτί εκατομμύρια πρόσφυγες, οι οποίοι βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος και προέρχονται κυρίως από την Συρία, στην οποία η ανθρωποσφαγή που έχει αφήσει πίσω της 350.000 νεκρούς συνεχίζεται. Το τουρκικό κράτος εμφανίζεται να αντιμετωπίζει «υπαρξιακό» πρόβλημα που οφείλεται σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της ηγεσίας του σε ένα στρατηγικό σχέδιο κατάτμησής του πίσω από το οποίο βρίσκονται οι ΗΠΑ δηλαδή ο σημαντικότερος πάλαι ποτέ εταίρος του εντός τού ΝΑΤΟ.

Δεν βρισκόμαστε, λοιπόν, σε μια περίοδο που η διευθέτηση των διεθνών συσχετισμών ισχύος βρίσκεται σε οποιασδήποτε μορφής στασιμότητα, αλλά αντίθετα όλοι οι «παίκτες» προσπαθούν βεβιασμένα να προτάξουν τα δικά τους συμφέροντα, να ενταχθούν σε νεόκοπες ή ακόμα και αδιανόητες μέχρι πρότινος συμμαχίες ή άξονες. Η ρευστότητα είναι πράγματι εντυπωσιακή, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που τίποτα δεν φαντάζει αδιανόητο. Παρ’ όλα αυτά είναι εξ ίσου φανερό ότι ο έλεγχος δεν έχει χαθεί από καμμία πλευρά. Οι δίαυλοι παραμένουν ανοικτοί, οι συνεννοήσεις ακόμα και ανάμεσα στις πλέον ανταγωνιζόμενες πλευρές είναι δεδομένες. Η επικείμενη συνάντηση του «πυραυλάνθρωπου» Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Κουν και του «γεροξεκούτη» προέδρου των ΗΠΑ Ν. Τράμπ είναι χαρακτηριστική. Πρόσφατη είναι επίσης και η δήλωση της γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ με την οποία εξέφρασε την χαρά της επειδή «ο Τσίπρας έχει πάρα πολλές επαφές με την Τουρκία». Οι απειλές πολέμου παρ’ όλα αυτά δείχνουν να πολλαπλασιάζονται καθώς κάτι τέτοιο αυξάνει την διαπραγματευτική ικανότητα εκείνου που απειλεί (τουρκικό κράτος), ενώ μοιάζει να ωφελεί μέχρις στιγμής και τον απειλούμενο (ελλαδικό κράτος) καθώς η κατάσταση αυτή μοιάζει να ανακουφίζει από πλήθος εσωτερικών προβλημάτων.

Δεν ισχυριζόμαστε, βέβαια, ότι οι τουρκικές απειλές είναι εκείνες, που αδρανοποιούν τις κοινωνικές αντιδράσεις, οι οποίες άλλωστε, εδώ και έξι χρόνια είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες. Σύμφωνα με σχετική έρευνα το 2017 οι συγκεντρώσεις και οι πορείες μειώθηκαν σχεδόν κατά 35% σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Η επιβεβαίωση όμως του πλήρους βαλτώματος των κοινωνικών αντιστάσεων έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς έχουμε μπει ήδη στην τελική ευθεία μιας πολιτικής διαδικασίας για τον σχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος, που θα διαδεχθεί την πρώτη φορά αριστερά κυβέρνηση. Διαδικασία που απ’ ότι φαίνεται θα έχει ιδιαίτερες εκπλήξεις, αφού απολύτως τίποτα δεν αποκλείεται. Κοντός ψαλμός αλληλούια…

Απρίλιος 2018

http://www.anarchy.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=525%3A–181&catid=13&Itemid=37&lang=en

ΚΥΚΛΟΦΟΡEI το 181ο φύλλο της Μηνιαίας Πανελλαδικής Αναρχικής Εφημερίδας ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Comments are closed.