Ο μονόλογος ενός εξουσιαστή

Ο μονόλογος ενός εξουσιαστή

o-monologos-enos-exousiasti1Επιχειρώντας να σκιαγραφήσουμε τον λόγο ενός σύγχρονου κυρίαρχου, όταν αυτός δε σκοντάφτει πάνω σε κανέναν αντίλογο, φτιάξαμε μια αλληγορία, που θα μπορούσε να αντανακλά τον προκλητικό, κυνικό και χυδαίο τόνο τόσο των ντόπιων, όσο και των εισαγόμενων πολιτικών τεράτων. Αφαιρώντας τα ονόματα και τους συγκεκριμένους προσδιορισμούς, ο καθένας θα μπορούσε να κάνει τις δικές του αναγωγές στα γεγονότα που η δική του σκέψη επιθυμεί να φωτίσει. Έτσι, η σχέση με πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα δεν είναι μεν συμπτωματική, είναι δε πολυδιάστατη.

Εμείς εδώ έτσι λειτουργούμε∙ θα τα μάθεις σιγά-σιγά. Αφού αποφάσισες να συνταχθείς μαζί  μας, θα πρέπει να ακολουθήσεις ό,τι ακριβώς κάνουν κι οι υπόλοιποι. Αφ’ ης στιγμής μπεις στην ομάδα, δεν είσαι μόνο μέλος της, αλλά και κομμάτι της, δε θα πρέπει να διαφέρεις απ’ τα άλλα μέλη.  Όπως σε ένα ανθρώπινο σώμα. Κάποιοι, που εντάχθηκαν νωρίτερα, που ίδρυσαν κιόλας την ένωση αυτή, είναι το κεφάλι. Κάποιοι άλλοι ο κορμός. Εσύ είσαι απ’ τα τελευταία μέλη, γι’ αυτό ας πούμε ότι είσαι τα πόδια. Μη νομίσεις όμως ότι η θέση σου είναι λιγότερο σημαντική. Αν το κεφάλι δίνει εντολή στο σώμα να προχωρήσει κι αυτό πεισμώνει και μένει ακίνητο, τότε υπάρχει σημαντικό πρόβλημα.

Γι αυτό, ερχόμαστε∙ να εντοπίσουμε την αιτία του προβλήματος. Πρέπει το σώμα να κινηθεί, να μετατοπίσει τη θέση του, κι εσύ καθυστερείς. Είναι σημαντικό όλα να γίνουν τώρα. Και μη φοβάσαι∙ ακόμη είσαι στη μετάβαση κι όλα σου φαίνονται δύσκολα. Όμως, θα μάθεις. Δε θα συνηθίσεις απλώς, αλλά θα φτάσεις σε σημείο να μη θυμάσαι πώς ήταν να ζεις χωρίς εμάς. Τώρα νομίζεις ότι είσαι ένα πόδι που μπορεί να περπατά μόνο του. Όμως όχι. Αυτό δεν γίνεται. Δεν υπάρχει πια για σένα επιστροφή.

Μην το βλέπεις αυτό, όμως, ως πρόβλημα. Η ένταξη ενοποιεί τα πράγματα. Κι αν οι δυνάμεις μας ενωθούν, τότε είμαστε πιο δυνατοί. Μπορούμε να κατακτήσουμε και τον κόσμο ολόκληρο, που λέει ο λόγος. Αργά ή γρήγορα θα συνέβαινε. Δεν έχεις πια λόγο να ανησυχείς. Άστο πάνω μας. Εμείς ξέρουμε∙ θα τα κανονίσουμε όλα. Θα είμαστε επόπτες στα πάντα και θα τα βάλουμε σε μια τάξη. Έχεις ακόμη ένα μεγάλο μπέρδεμα μέσα σου. Θα λυθεί με τον καιρό, θα δεις.

Θα σου μάθουμε σιγά-σιγά τι είναι εκπαίδευση, φυλακή, χρέος, πληρωμή, οικονομία, διατροφή, τι είναι σχέσεις με τον υπόλοιπο κόσμο και το περιβάλλον. Θα μάθεις πως είναι καλύτερο να λύνεις τις διαφορές σου με τη πολιτική οδό κι όχι με συγκρούσεις. Στο τέλος, θα είσαι πια κάτι άλλο∙ το καινούριο μέλος που οραματιζόμαστε. Και βέβαια, αυτό δε θα είναι καθόλου για κακό σου. Εμείς τιμούμε τα μέλη μας: θα φοράς τα καλύτερα παντελόνια, τις πιο ωραίες κάλτσες, τα πιο εντυπωσιακά παπούτσια. Αναπαυτικά και βολικά. Ούτε θα καταλαβαίνεις ότι θα τα φοράς. Δε θα νιώθεις μοναξιά. Θα σε έχουμε πείσει πως είμαστε το ίδιο. Ωστόσο γνωρίζεις καλά πως στην πολιτική δεν χωρούν αμοιβαιότητες.

          Ήδη θ’ αρχίσεις σε λίγο να νιώθεις καλύτερα. Θα είναι σα να πήρες ένα χάπι που έσβησε όλο το παρελθόν της μιζέριας, της γκρίνιας, της φτώχιας, της ακαταστασίας, του χάους. Σίγουρα, βέβαια, οι ανόητοι δε θα προχωρήσουν. Δε θα περάσουν στην επόμενη φάση. Θα είναι αυτοί που θα αποτύχουν, αφού δεν κατάφεραν να μάθουν καλά το μάθημά τους. Είμαστε το μέλλον, είμαστε αυτοί που κοιτούν μπροστά χωρίς αναστολές, μπορούμε εύκολα ν’ αλλάζουμε πρόσωπο και όνομα και καλά θα κάνουμε να βιαστούμε∙ δεν έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας. Ο υπόλοιπος κόσμος δε μας περιμένει πια να τον κατακτήσουμε. Χρειάζεται δουλειά, πολλή δουλειά. Κι είμαστε ακόμη στην αρχή, περιμένοντας να προχωρήσουμε.

σύντροφοι για την Αναρχική απελευθερωτική δράση

 

 

Δημοσιεύτηκε στο: https://anarchypress.wordpress.com/

Comments are closed.