Πόσο αληθινή είναι η αλήθεια;

Πόσο αληθινή είναι η αλήθεια;

Αποτέλεσμα εικόνας για artificial intelligence

Αρκετά είναι τα δημοσιεύματα που διατείνονται ότι η τεχνητή νοημοσύνη προχώρησε σε τέτοιο βαθμό, ώστε είναι σε θέση να δημιουργεί εκφράσεις, να κατασκευάζει βίντεο και λόγο εκ μέρους ενός ανθρώπινου όντος, το οποίο ποτέ δεν εφάρμοσε. Εν τέλει, μπορεί να λέει ή να μοιάζει με κάτι που δεν υπήρξαμε ή δεν είπαμε ποτέ. Μπορεί εν ολίγοις να κατασκευάζει ψευδείς εμπειρίες και εντυπώσεις, ψευδείς αναμνήσεις και βιώματα, που ρέουν στον παγκόσμιο ιστό και αναπαράγονται πολύ πριν ελεγχθούν.

Με άλλα λόγια, μπορεί να κάνουν τον γύρω του διαδικτυακού κόσμου φράσεις ή λέξεις, εκφράσεις ή στάσεις ενός πολιτικού, που ποτέ δεν ειπώθηκαν και ποτέ δεν εκφράστηκαν. Οι φράσεις αυτές μπορεί να χρησιμοποιούνται ως αφορμή για πολέμους, εισβολές, επιθέσεις, στοχοποίηση ανθρώπων, οι οποίοι παρουσιάζονται ως απειλή ή ως εκφυλισμένοι, ως ψυχοπαθείς ή ως διεφθαρμένοι, ενώ ποτέ δεν υπήρξαν τέτοιοι.

Μάλιστα, όλο και πιο δύσκολο να διαπιστωθεί αν όντως είναι αληθινά τα αλλοιωμένα βίντεο ή οι φωτογραφίες που μπορεί να αναπαράγονται. Όλο και πιο δύσκολα οι τεχνικοί θα είναι σε θέση να ανακαλύψουν την αλήθεια του ψεύδους. Ίσως κάποια στιγμή να μην είναι σε θέση καν να το κάνουν.

Ήδη, αμφιβάλλουμε κατά πολύ με όσα βλέπουμε στο διαδίκτυο. Ήδη προσπαθούμε να λανθάνουμε βιώνοντες την ζωή μας, ιδιαίτερα την διαδικτυακή. Ποτέ δεν ξέρουμε, όμως, χάρη σε ποιο νόμο του χάους θα τραβήξουμε την προσοχή της τεχνητής νοημοσύνης. Εν τέλει, σαν άλλοι Κέλβιν στον πλανήτη Σολάρις, θα προσπαθούμε να βρούμε αν ζούμε μια παραίσθηση ή την αλήθεια, ρωτώντας τις μηχανές; Ή μήπως θα απολαμβάνουμε την παράνοιά μας, που τουλάχιστον θα μας απαλλάσσει από την αγωνία της αλήθειας;

Η αλήθεια δεν είναι αληθινή, όπως φαίνεται. Το ψέμα πόσο ψεύτικο είναι;

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

https://www.rt.com/op-ed/437239-fake-news-porn-reality/

https://www.vice.com/en_us/article/qv7zkw/create-fake-videos-of-faces-samsung-ai-labs-algorithm

https://www.rt.com/op-ed/470474-deepfakes-truth-reality-management-flux/

 

Comments are closed.