ΥΠΟ ΤΗΝ ΥΨΗΛΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ…

ΥΠΟ ΤΗΝ ΥΨΗΛΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ…

Σύμφωνα με τις πρώτες δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, (Alpha 989), η είσοδος του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis (ωκεανογραφικό-σεισμογραφικό) στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ανήμερα της επετείου των Ιμίων στις 6.30 το πρωί (200 χλμ νοτίως της Μεγίστης μεταξύ των δυτικών ακτών της Κύπρου και των ανατολικών ακτών της Κύπρου) αποτέλεσε ένα «συγκυριακό γεγονός, που προήλθε λόγω κακών καιρικών συνθηκών»! Ο Γεραπετρίτης επεσήμανε, μάλιστα, ότι το πλοίο δεν συνοδεύεται από πολεμικά σκάφη, δεν υπήρξε πόντιση καλωδίου ούτε ερευνητικές εργασίες, και άρα το όλο «περιστατικό είναι σε στάδιο αποδρομής», ενώ διαβεβαίωσε ότι έχουν υπάρξει οι αναγκαίοι δίαυλοι επικοινωνίας με την άλλη πλευρά.

Τα παπαγαλάκια του Σκάι έσπευσαν αμέσως (10.12πμ) να πιστοποιήσουν τις γελοιότητες του Γεραπετρίτη περί άσκημων καιρικών συνθηκών, αναμασώντας τα περί μη ποντισμού καλωδίων και ερευνών και τα περί μη συνοδείας από τουρκικά πολεμικά πλοία, ενώ πολύ αργότερα (19.53μ.μ.) αναγκάζονται να παραδεχθούν τον ποντισμό των καλωδίων.

Σύμφωνα βέβαια με αναφορά που ακολούθησε και συγκεκριμένα του Militaire.gr ένα μαχητικό αεροσκάφος F-16 της ΠΑ, το οποίο έφερε φωτογραφικό εξοπλισμό, φωτογράφησε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, ενώ έπλεε εντός περιοχής ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η φωτογραφία δείχνει ότι το Oruc Reis είχε «ρίξει (τρία) καλώδια», ενώ μόνο κακοκαιρία δεν καταγράφεται στην περιοχή που πλέει.

Σύμφωνα, επίσης, με δημοσιεύματα μόλις έσπευσε στο σημείο η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» δια ασυρμάτου κάλεσε τον κυβερνήτη του τουρκικού πλοίου να αλλάξει ρότα και να απομακρυνθεί ρωτώντας εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα χωρίς να λαμβάνει ουδεμία απάντηση, ενώ στην παρατήρηση του επιτελείου της ελληνικής φρεγάτας ότι βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ότι δεν έχουν άδεια για έρευνες και θα πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα ο κυβερνήτης του τουρκικού πλοίου απάντησε με τον εξής τρόπο: «Βρίσκομαι στην τουρκική ΑΟΖ».

Και όλα αυτά συμβαίνουν την στιγμή που ο ανώτατος Διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη πτέραρχος Tod Wolters βρίσκεται στο ελληνικό πεντάγωνο με σκοπό την πραγματοποίηση συνομιλιών για τις «εξελίξεις και τις προκλήσεις στην νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ»… Πρόκειται προφανώς για μια επίσης «αβλαβή διέλευση» του ανώτατου αμερικανού διοικητή του ΝΑΤΟ ο οποίος πριν δύο ημέρες βρισκόταν στην Σμύρνη, όπου προφανώς έκανε παλιόκαιρο και ήρθε να μας επισκεφθεί αφού πληροφορήθηκε για τον ιδιαίτερο καλό καιρό που θα έβρισκε εδώ…

«Χωριό που φαίνεται κολαούζο δεν θέλει».

Ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ ήρθε, λοιπόν, για να επιβλέψει και μάλιστα μέσα από τον χώρο του «ελληνικού» πενταγώνου ακριβώς αυτό που είχε σχεδιασθεί να γίνει, την συγκεκριμένη ημέρα. Αυτό ακριβώς το πασίδηλο γεγονός κλήθηκε να καλύψει με τις απίστευτες γελοιότητες ο εκφραστής μέχρι πρότινος της κυβερνητικής σοβαρότητας υπουργός Εσωτερικών Γεραπετρίτης, αλλά και ο ακόμα γελοιωδέστερος κυβερνητικός εκπρόσωπος που διαβεβαίωσε ότι «δεν χρειάζεται κανείς να μας τεστάρει είμαστε έτοιμοι». Και πράγματι τα πράγματα έγιναν σύμφωνα με το σχέδιο. Το τουρκικό ερευνητικό για μιαν ολόκληρη ημέρα ανενόχλητο κατοχύρωσε την παρουσία του σε μια ακόμη «γκριζαρισμένη» περιοχή. Αυτή η κατοχύρωση είναι ζωτικής σημασίας για το τουρκικό κράτος, καθώς έρχεται να αποδείξει, στην πράξη πλέον, την ισχύ του τουρκικολιβυκού συμφώνου.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας τα ΝΕΑ και συγκεκριμένα του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου η φίλη του Ντόρα Μπακογιάννη πρώην υπουργός εξωτερικών της ΝΔ του έδωσε ορισμένα μαθήματα εξωτερικής πολιτικής κατσαδιάζοντάς τον: «Πρέπει να ξεφύγουμε από τις απαρχαιωμένες αντιλήψεις του περασμένου αιώνα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα μεταξύ μας προβλήματα, να δούμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή «με άλλο μάτι», και να κατανοήσουμε ότι τυχόν προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης μπορεί μεν να έχει ως συνέπεια μερικές απώλειες για μας, όπως ας πούμε την ΑΟΖ του Καστελλορίζου, αλλά θα κατοχυρώσει τα δικαιώματα άλλων νησιών μας, όπως της Ρόδου ή της Λέρου».

Στις 31 Ιανουαρίου και ενώ εξελίσσεται η «βόλτα» του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Oruc Reis στην υποτιθέμενη ελληνική υφαλοκρηπίδα ο δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης αναφέρει στον «αέρα» σε εκπομπή του OPEN:

«Μέσα στις γιορτές είχα συναντήσει την Ντόρα Μπακογιάννη η οποία, όπως και ο Βενιζέλος γνωρίζουν όσο κανείς άλλος αυτό το θέμα και μου είχε πει το εξής: Σας ακούω να λέτε συνέχεια πως θα πάει ο Ερντογάν στην Κρήτη. Δεν θα πάει στην Κρήτη. Εάν μπορώ να τον διαβάζω καλά τόσα χρόνια, θα πάει στο Καστελόριζο και θα πάει το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου».

Επομένως υπάρχει και δημόσια παραδοχή ότι όλοι γνώριζαν τι θα γίνει.

Αλλά αυτή, όπως είπαμε, είναι η μισή αλήθεια. Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός προϋπέθετε και στηριζόταν στον ρόλο κομπάρσου που θα μοιραζόταν στο ελληνικό κράτος, προϋπέθετε ότι δεν θα βρισκόταν κάποιος «κουζουλός», ο οποίος θα σκεφτόταν να «τρίξει» λίγο τα δόντια στην «άλλη» πλευρά. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο προγραμματίστηκε αυτήν ακριβώς την ημέρα η επίσκεψη του αμερικανού διοικητή του ΝΑΤΟ, που επέβλεπε σε ζωντανό χρόνο και μέσα από το «ελληνικό» πεντάγωνο τις «εξελίξεις».

Η προετοιμασία άλλωστε είχε εντατικοποιηθεί τους τελευταίους μήνες.

Στις 16 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, στις 16.12.2019 εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών Ευάγγελος Βενιζέλος στην οποία μίλησαν ο ίδιος ο Βενιζέλος, ο Παύλος Αποστολίδης πρέσβης ε.τ., ο Γιώργος Σαββαΐδης πρέσβης επίσης ε.τ. και πρώην Γενικός Γραμματέας ΥΠΕΞ, αλλά και η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Την συζήτηση συντόνισε ο γνωστός και μη εξαιρετέος δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινής» Αλέξης Παπαχελάς.

Για να δούμε όπως μερικά ενδιαφέροντα αποσπάσματα από την ομιλία της Μπακογιάννη.

«Η συμφωνία ανάμεσα στην Άγκυρα και στην Τρίπολη ήταν μια κίνηση ακραίας διεκδίκησης από τον Ερντογάν. Το εν λόγω κείμενο, το οποίο νομικά αποκαλείται «μνημόνιο κατανόησης», δεν είναι κενό γράμμα. Είναι μια συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα στην Τουρκία και σε μια αναγνωρισμένη κυβέρνηση από τον ΟΗΕ. Είναι όμως μια συμφωνία με πολλές αδυναμίες, που δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και δεν δεσμεύει τρίτους. Γιατί; Διότι είναι αντίθετη με θεμελιώδεις διατάξεις του διεθνούς δικαίου της θάλασσας για τις θαλάσσιες οριοθετήσεις και το δικαίωμα των νησιών να έχουν δικές τους θαλάσσιες ζώνες, όπως ακριβώς και οι ηπειρωτικές ακτές. Διότι παραβιάζει με τον τρόπο αυτό τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή. Και τέλος, διότι συνιστά προϊόν εκβιασμού, όπως μαρτυρούν όλα τα στοιχεία».

Αν αφήσουμε στην άκρη τις σάλτσες περί παραβιάσεων των «κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας» και την ανακάλυψη εκβιασμών στην διεθνή γεωστρατηγική σκακιέρα από την Μπακογιάννη που φυσικά δεν είναι και καμμία «προσκοπίνα» στην εξωτερική πολιτική τί μένει; Ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο «δεν είναι κενό γράμμα» έστω και αν αποτελεί «μια συμφωνία με πολλές αδυναμίες».

Εάν αυτή η τοποθέτηση δεν αποτελεί καραμπινάτη αναγνώριση της εν λόγω συμφωνίας τότε γιατί άλλο πρόκειται; Η Ντόρα σαφώς έχει τον ρόλο του «λαγού» των εξελίξεων. Ένας ρόλος ιδιαίτερα σημαντικός, αφού η προετοιμασία της δύσμοιρης «κοινής γνώμης» έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν.

«Η πραγματικότητα», συνεχίζει η Ντόρα Μπακογιάννη, «όμως είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχει οριστική λύση στο θέμα της υφαλοκρηπίδας που να μπορεί να δοθεί πολιτικά με διμερή συμφωνία. Γι’ αυτό και από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, η βασική σταθερά της εξωτερικής μας πολιτικής ήταν η από κοινού προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, που αποτελεί το ύψιστο όργανο διεθνούς δικαιοδοσίας. Η αλήθεια βέβαια είναι πως επί δεκαετίες υπήρξε ολιγωρία και από τις ελληνικές και από τις τουρκικές κυβερνήσεις στην προσπάθεια σοβαρών διερευνητικών επαφών στην κατεύθυνση της Χάγης. Σήμερα, δεδομένων των συγκυριών, είναι στο συμφέρον μας να επανεκκινήσουμε τις σχέσεις μας προς την κατεύθυνση αυτή. Ο μακροχρόνιος στόχος μας είναι η υπογραφή ενός συνυποσχετικού που θα ανοίξει τον δρόμο για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Η έμμεση πλην όμως σαφής αναγνώριση εκ μέρους της Μπακογιάννη του τουρκολιβυκού συμφώνου φαίνεται ότι δεν άφησε ασυγκίνητο το σαράι. Στην συνέντευξή του στο Βήμα (22/12) ο τούρκος υπουργός εξωτερικών υπαινίσσεται ότι μπορεί τελικά η Τουρκία να δεχθεί την προσφυγή στην Χάγη, αφού προηγηθούν διαπραγματεύσεις.

Την σκυτάλη παίρνει λίγες μόνο ημέρες αργότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος δηλώνει μεταξύ άλλων επίσης στο Βήμα (29-12) ότι «Όταν προσφύγουμε στη Χάγη για να λύσει τη διαφορά μας με την Τουρκία, θα πρέπει να είμαστε αφενός απολύτως σίγουροι ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Και αφετέρου απολύτως έτοιμοι να δεχθούμε την τελική απόφαση ενός τέτοιου διεθνούς οργάνου. Θεωρώ δεδομένο ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα τύγχανε της στήριξης όλων των πολιτικών δυνάμεων. Είναι απαραίτητο να γίνει. Αν κρίνω από τις δημόσιες τοποθετήσεις των υπόλοιπων κομμάτων, δεν βλέπω να υπάρχει κάποια ουσιαστική αντίρρηση. Διαμορφώνεται, με άλλα λόγια, μια πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία που αναγνωρίζει ότι πρέπει, με κάποιον τρόπο, να λύσουμε τις διαφορές μας με την Τουρκία. Όχι, όμως, υπό καθεστώς πίεσης και εκβιασμών. Αυτή η συζήτηση έχει ήδη ανοίξει στην ελληνική κοινωνία, που πιστεύω ότι αντιλαμβάνεται πως αυτή είναι και η σωστή επιλογή».

Ποιες είναι όμως οι «διαφορές» και πότε ακριβώς θα ξέρει ο Μητσοτάκης ότι η κοινή γνώμη θα είναι έτοιμη; Μα το ομολογεί ξεκάθαρα. Όλα είναι έτοιμα. Φθάνει η προετοιμασία της «κοινής γνώμης» να προχωρήσει στο επιθυμητό επίπεδο αφού η «πρωτοβουλία» είναι σίγουρο ότι «θα τύγχανε της στήριξης όλων των πολιτικών δυνάμεων». Με πρώτη και καλύτερη την λεγόμενη αξιωματική αντιπολίτευση δηλαδή τον Συριζα, που όχι μόνο μέχρι πρότινος έδωσε σε ΗΠΑ και Ισραήλ γη και ύδωρ όσο κανείς άλλος στον παρελθόν, αλλά και είναι αρκούντως πολιτικά εκβιαζόμενος λόγω των νέων «αποκαλύψεων» για τον επονομαζόμενο Ρασπούτιν.

Κλείνοντας έχουμε κρατήσει το καλύτερο, επειδή δεν είναι λίγο οι καθηγητάδες των διεθνών σχέσεων, που ομολογούν ότι η προσφυγή στην Χάγη προϋποθέτει «προσπάθεια» λύσης του Κυπριακού.

Σύμφωνα με τα Wikileaks (πηγή Σκάι) όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του πρέσβη Ρόναλντ Σλίτσερ, η ελληνίδα υπουργός και ο πατέρας της Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, έχουν στην Κύπρο τη φήμη των φιλοαμερικανών, ότι ακολουθούν ήπιες πολιτικές στο Κυπριακό, είναι υπέρ του σχεδίου Ανάν και είναι μαλακοί προς την Τουρκία.

Αναφέρεται, επίσης, ότι η Μπακογιάννη στην πρώτη επίσημη συνάντηση με τον Ρις τόνισε πως «το σχέδιο Ανάν ανήκει στην ιστορία, οι Ελληνοκύπριοι το απέρριψαν», ενώ πρότεινε να «υπάρξει μια νέα πρόταση, έστω επιφανειακά διαφορετική. Κάθε βιώσιμη λύση θα τεθεί σε δημοψήφισμα από τις δύο κοινότητες, το σχέδιο πρέπει να μοιάζει διαφορετικό από του Ανάν για να εξασφαλίσει αρκετές ελληνοκυπριακές ψήφους. Ακόμη και αν το 80-90% του περιεχομένου του είναι το ίδιο με το σχέδιο Ανάν πρέπει να μοιάζει καινούργιο

Η «αβλαβής διέλευση» των «ελληνοτουρκικών» έχει συμφωνηθεί ήδη; Και τα σκυλιά δεμένα. Απλά τα αποχαυνωμένα τμήματα που πληθυσμού τα οποία δυστυχώς δεν αφορούν λίγους ανθρώπους πρέπει να παραμείνουν με κάθε τρόπο στην κατάσταση χαύνωσης, ενώ όσοι θεωρούν τα ζήτημα αμφιλεγόμενο καλούνται να πειστούν από τα γνωστά φερέφωνα.

Όπως γράφει στο Βήμα ο Γιώργος Παπαχρήστος, ο φίλος, όπως είπαμε κατά δήλωσή του, της Μπακογιάννη, «για τους πολλούς «κόκκινη γραμμή» είναι η διενέργεια τουρκικών ερευνών νοτίως της Κρήτης, και στο μέσον της απόστασης με την Λιβύη. Είναι όμως αυτές οι περιοχές ελληνική υφαλοκρηπίδα, για την οποία επιβάλλεται να λάβουν τον λόγο τα όπλα; Καταμεσής της Μεσογείου; Ποιος μπορεί να υποστηρίξει σοβαρά κάτι τέτοιο ενώπιον ποιας δικαστικής ή άλλης ξένης αρχής;».

Έπιασε η «κατσάδα». Και το γιουσουφάκι κάθε εξουσίας υπάκουο, ορμήνεψε και αυτό με την σειρά του τους υπηκόους. Για να μπορεί να ξερογλείφει τα κόκκαλα που αφήνουν τα αφεντικά του να πέφτουν από το τραπέζι. Είναι και οι καιροί δύσκολοι.

Άλλωστε, «εδώ είναι Αττική φαιό νταμάρι

και εγώ ένα πεδίο βολής φτηνό

που ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι»…

 

Λεόν

 

Από την ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, φ. 201, Φεβρουάριος 2020

και το Anarchypress: https://anarchypress.wordpress.com/2020/02/08/%cf%85%cf%80%ce%bf-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%85%cf%88%ce%b7%ce%bb%ce%b7-%ce%b5%cf%80%ce%bf%cf%80%cf%84%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%b9%ce%bf/

Comments are closed.