Ο κοινωνικός αγώνας ενάντια στο lockdown οξύνεται καθημερινά στην ευρωπαϊκή επικράτεια: «δεν σας επιτρέπουμε να μας κλειδώνετε μέσα!»

Ο κοινωνικός αγώνας ενάντια στο lockdown οξύνεται καθημερινά στην ευρωπαϊκή επικράτεια: «δεν σας επιτρέπουμε να μας κλειδώνετε μέσα!»

Ο αγώνας ενάντια στον σύγχρονο ολοκληρωτισμό συνεχίζεται αμείωτος. Είναι βέβαιο ότι πέρα από τους σφογκοκωλάριους των Ελίτ, τους κομματικούς, τους πραγματικά βολεμένους από το κράτος, κανείς δεν πιστεύει ότι ο ακραίος έλεγχος -συνοδευόμενος από  άπειρη αστυνομική βία, βασανισμούς και εξευτελισμούς- έχει έστω και την παραμικρή σχέση με την «αντιμετώπιση της πανδημίας».

Η αφύπνιση από τον εφιάλτη είναι γεγονός. Το επί μέρους της κοινωνίας που αγωνίζεται ενάντια στην Παγκόσμια Χούντα αυξάνεται καθημερινά τόσο σε πλήθος, όσο και σε αποφασιστικότητα. Στο μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής επικράτειας, η αμφισβήτηση του κυρίαρχου αφηγήματος, η ανυπακοή και οι βίαιες συγκρούσεις με τους ένοπλους κρατικούς μπράβους είναι πλέον βιωμένη κοινωνική πρακτική. Μια κοινωνική πρακτική που δυσκολεύει αφάνταστα τους σημερινούς τεχνικούς της εξουσίας.

Συγκρούσεις στις Βρυξέλες

Την Παρασκευή 2/4 συγκεντρώθηκαν σε πάρκο των Βρυξελών περίπου 2000 αγωνιζόμενοι ενάντια στο lockdown. Οι μπάτσοι κινήθηκαν εξ αρχής επιθετικά εναντίον τους, χρησιμοποιώντας έφιππους, κανόνια νερού και δακρυγόνα. Οι διαδηλωτές αμύνθηκαν πετώντας μπουκάλια πέτρες και ξύλα. Συνελήφθησαν τουλάχιστον 10 άνθρωποι. Οι τραυματίες διαδηλωτές ανέρχονται σε οκτώ, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός μπάτσων έφτασε τους 26. Ας σημειωθεί πως η αξία γεγονότων τέτοιας φύσεως αποκτά επιπλέον σημασία, όταν αυτά συμβαίνουν σε έναν κοινωνικό χώρο, όπου οι πράξεις ανυπακοής απέναντι στην εξουσία δεν είναι κάτι το συνηθισμένο. Ασφαλώς και τα συλλογικά όρια της κάθε κοινωνίας ορίζονται βιαίως από το κράτος˙ το αγωνιζόμενο κομμάτι της όμως ζει και αναπνέει ελεύθερα πέρα από αυτά. Παντού και πάντοτε.

«Δεν σας επιτρέπουμε να μας κλειδώνετε μέσα!»

Στην πόλη St. Gallen της Ελβετίας το περασμένο σαββατόβραδο δεν κύλησε ακριβώς «ομαλά» για την εξουσία. Χίλιοι και πλέον νεολαίοι της πόλης συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία, γράφοντας εκεί που πρέπει τις «υγειονομικές» απαγορεύσεις. Μόλις τα ένστολα κτήνη έκαναν επιθετικά την εμφάνισή τους, οι αγωνιζόμενοι οργανώθηκαν άμεσα και εκτόξευσαν εναντίον τους βόμβες μολότοφ, πυροτεχνήματα, θραύσματα πλακών πεζοδρομίου. Το πάθος και η αποφασιστικότητα ήταν διάχυτα στο πλήθος των νεολαίων. Οι «ειρηνόφιλοι» Ελβετοί μπάτσοι έριξαν εκατοντάδες δακρυγόνα/ασφυξιογόνα και ακόμη περισσότερες πλαστικές σφαίρες -πάντα «στο ψαχνό»-, μιμούμενοι με επιτυχία τους Ελλαδίτες «συναδέλφους» τους. Ένας νεαρός φώναζε κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων πως «δεν σας επιτρέπουμε πλέον να μας κλειδώνετε μέσα!». Ενδεχομένως, το γεγονός αυτό να γίνει η «μικρή» πόρτα που θα οδηγήσει σε σαφώς μεγαλύτερα «δωμάτια» τους αγωνιζομένους ανά την ελβετική επικράτεια.  

Πολυπληθείς διαδηλώσεις ενάντια στο lockdown έγιναν επίσης σε Λονδίνο και σε άλλες πόλεις της Αγγλίας. Το ίδιο συνέβη και στη Γερμανία. Οι αγωνιζόμενοι οργανώνονται, συνεργάζονται, επενδύουν νοητικά και συναισθηματικά σε όσα τους ενώνουν κι όχι το αντίθετο. Η Διεθνής Ελίτ και οι πολιτικές τους μαριονέτες τρέμουν σε αυτή την προοπτική. Το διαίρει και βασίλευε είναι το ισχυρότερο τους όπλο˙ μπροστά σε αυτό, όλοι οι μπάτσοι, όλες οι κάμερες, τα drones και οι «δημοσιογράφοι» μαζί μοιάζουν (σχεδόν) ακίνδυνοι.

 Ισχύς εν τη ενώσει, λοιπόν.

 

Ιθαγενής στην ψηφιακή ζούγκλα

 

Comments are closed.