Βόρεια Εύβοια, Το Σχέδιο 2ο μέρος: «Πάρτυ Συνεργειών»

Βόρεια Εύβοια, Το Σχέδιο 2ο μέρος: «Πάρτυ Συνεργειών»

Η καταστροφή της βόρειας Εύβοιας από τις πυρκαγιές του 2021 δεν είναι μια ιστορία που έληξε και ολοκληρώθηκε πέρσι. Ούτε τίθεται καν ζήτημα για το αν χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση και διερεύνηση το ζήτημα. Το δεύτερο μέρος του ντοκιμαντέρ «Το Σχέδιο» της Νέλλης Ψαρρού και του Ιωάννη Λαζάρου δεν συμπληρώνει απλώς το πρώτο μέρος, αλλά αποτελεί από μόνο του υπόδειγμα έρευνας και ανάδειξης μιας πραγματικότητας που, όσο κι αν πονάει, πρέπει να ειπωθεί. Μας αφορά όλους, όχι μόνο επειδή καταστράφηκε ένα μοναδικό φυσικό κομμάτι γης, αλλά κι επειδή το μοντέλο της καταστροφής της δυστυχώς εφαρμόζεται και υπάρχουν προθέσεις να συνεχίσει να εφαρμόζεται και σε άλλα μέρη του πλανήτη.

Αν η βόρεια Εύβοια αφηνόταν στη μοίρα της, θα χρειάζονταν δεκαετίες για να αποκατασταθεί το φυσικό τοπίο. Ωστόσο, όσο κι αν φαίνεται αυτό μια κακή λύση, θα ήταν η μόνη πραγματικά επιθυμητή. Το φυσικό οικοσύστημα μπορεί να γιατρεύει μόνο του τις πληγές του, εφόσον οι ανθρώπινες παρεμβάσεις περιορίζονταν στο ελάχιστο. Μάλιστα, αυτή η αυτοΐαση θα γινόταν πολύ αποτελεσματικότερα από οποιαδήποτε δενδροφύτευση ή άλλη τεχνητή παρέμβαση. Βεβαίως, ούτε λόγος για λύσεις τέτοιου είδους· οι παρεμβάσεις μακράν απέχουν.

Οι πυρκαγιές κι ο τρόπος που επεκτάθηκαν, όπως παρουσιάστηκε και στο πρώτο μέρος του «Σχεδίου», όσο εξωφρενικές και σαρωτικές κι αν ήταν, φαίνονται μηδαμινές σε σχέση με τα «σχέδια ανάπτυξης» που έπονται. Το «πάρτυ συνεργειών», όπως ονομάζεται, είναι φράση των ίδιων των εξουσιαστικών συνεργών που οργάνωσαν το έγκλημα της καταστροφής. Με τις ευλογίες του κράτους ανατέθηκε σε έναν ιδιωτικό φορέα, το σωματείο «Διάζωμα» το εγκληματικό έργο «να ανασυγκροτήσει τον χωροταξικό σχεδιασμό» της περιοχής. Η επιτροπή, στην οποία συμμετέχει και η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, υπό την προεδρία του «εθελοντή» Σταύρου Μπένου, υποβοηθούμενη από νομοθετικές αλλαγές ­–πάντα τονίζαμε την κίβδηλη ουσία οποιουδήποτε κρατικού νόμου– ούτε λίγο ούτε πολύ αναλαμβάνει ένα βρώμικο έργο πίσω από λέξεις όπως «ανάπτυξη», «μεταρρύθμιση», «γρήγορη παρέμβαση χωρίς γραφειοκρατία» κλπ.

Η ουσία είναι ότι η γη που δεν ανήκει σε κανέναν, το ίδιο το κατεστραμμένο φυσικό οικοσύστημα, αλλά ακόμη και περιοχές που δεν επλήγησαν από τις πυρκαγιές, αποκτούν ιδιοκτήτες: εφοπλιστές και πολυεθνικές εταιρείες. Οι μικρές ιδιοκτησίες καταργούνται και πωλούνται σε τιμή ευκαιρίας στα μηχανικά αδηφάγα τέρατα του μεγάλης κλίμακας τουρισμού, των βιομηχανιών και των εξορυκτικών εταιρειών.

Το μόνο που αποζητούν είναι να φυτέψουν την ασχήμια τους παντού, να σπείρουν σκοτάδι και καταστροφή. Η Εύβοια, δυστυχώς, είναι μόνο η αρχή ενός σκοτεινού σχεδίου που βλέπουμε να απλώνεται όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο, αλλά και παντού στον πλανήτη εδώ και δεκαετίες. Όποιος βλέπει στο φυσικό οικοσύστημα ευκαιρίες κέρδους είναι νοσηρός και η ασθένειά του είναι επικίνδυνα μεταδοτική για όλους μας. Όπου αφανίζεται η φυσική ομορφιά δεν υπάρχει ελπίδα για οτιδήποτε άλλο. Το μόνο που ανοίγεται είναι ο δρόμος της υποταγής και της εξάρτησης σε τερατώδεις και νοσηρές εξουσίες.

Κάθε πλάσμα ενταγμένο σε ένα οικοσύστημα αναπνέει την ίδια κοινή ψυχή του κόσμου. Ζει σε αρμονία με τον κόσμο και δέχεται ακόμη και την καταστροφή ως μέρος μιας ανανέωσης, όταν ο χρόνος κυλάει φυσικά κι όχι με προθεσμίες ανάθεσης έργων. Η αληθινή ελευθερία είναι να μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε τι συμβαίνει και να δίνουμε στον εαυτό μας την επιλογή να κλείσουμε τα αυτιά μας σε καταστροφικά ψέματα. Όσο κι αν η έννοια του καλού έχει ευτελιστεί κι έχει χάσει το νόημά της, το καλό υπάρχει εκεί που αναπνέουμε ελεύθερα και γευόμαστε τη ζωή στην ολότητά της.

Περισσότερες πληροφορίες για το ντοκιμαντέρ και το δεύτερο μέρος του «Σχεδίου» διαθέσιμο δωρεάν εδώ:

https://tosxedio.com/

Αναρχική συλλογικότητα Πυργῖται

 

 

 

 

Comments are closed.