Για τα 10 χρόνια των συντρόφων για την Αναρχική απελευθερωτική δράση

Για τα 10 χρόνια των συντρόφων για την Αναρχική απελευθερωτική δράση

Λένε πως οι ιδέες είναι σαν τα καράβια˙ αν δεν τις ρίξεις στη «θάλασσα», αν δεν ταξιδέψουν, τότε αργοσαπίζουν στα «καρνάγια» που τις γέννησαν. Λένε επίσης για εκείνες που καταγράφονται, ότι λειτουργούν σαν μηνύματα σε γυάλινα μπουκάλια˙ κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εάν ή το ποιος, πότε και γιατί θα τις περισυλλέξει, θα τις φροντίσει και, ενδεχομένως, θα τις νοηματοδοτήσει ακόμη ζωηρότερα˙ η αέναη σχέση ανάμεσα στον πομπό και στον δέκτη, όπου οι «ρόλοι» ανά πάσα στιγμή αντιστρέφονται, εμπλουτίζοντας έτσι διαρκώς το μήνυμα.

Και οι ιδέες, όταν αναπνέουν απεριόριστα, μπορούν να αλλάξουν το κόσμο. Αρκεί να διατρέχονται από ειλικρίνεια, να βρίσκονται μακρυά από κάθε είδους εξαπάτηση, να παραμένουν ανοιχτά σχήματα και όχι δομημένες ιδεολογίες. Οι ιδέες, λοιπόν, έχουν τόση σχέση με την πολιτική, όση έχει ένα δροσερό δεντρόφυλλο με το σκυρόδεμα. Για τον λόγο αυτόν, μπορούν να αποτελέσουν τα «κύτταρα» θεωρήσεων, οργανωμένων δηλαδή νοητικών σχημάτων, ανοιχτών ωστόσο στην κριτική, την αφαίρεση ή τον εμπλουτισμό με νέες ιδέες, απόψεις, νομιζόμενα. Διότι το καλύτερο που έχει να καταθέσει ο καθένας μας ως άποψη είναι τα ειλικρινή κι ανιδιοτελή νομιζόμενά του, τίποτε παραπάνω˙ οι «απόλυτες αλήθειες» είναι τόσο αληθινές, όσο ένα χαρτονόμισμα των έντεκα ευρώ.

Ως εκ τούτου, οι πυλώνες κάθε θεώρησης είναι κατασκευασμένες από ατόφια ελευθερία˙ ούτε από «κράματα» ούτε από φιλεξούσιες προσμίξεις. Κι ως ελεύθερα οργανωμένα σύνολα ιδεών, είναι αυτονοήτως απέναντι στην εξαπάτηση, στην σπέκουλα, στους τεχνικούς της εξουσίας, στην κάθε είδους πολιτική διαχείριση.

Σε αυτά τα 10 χρόνια προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να συμβάλλουμε το ελάχιστο στον εμπλουτισμό της αναρχικής θεώρησης και δράσης. Αν έχουμε προσθέσει έστω κι ένα λιθαράκι, ας το κρίνει όποιος στον χώρο και στον χρόνο βρίσκει το «εμφιαλωμένο» μήνυμα. Το βέβαιο είναι πως ό,τι έχουμε καταφέρει, είναι αποτέλεσμα κοπιώδους συλλογικής προσπάθειας, με «δουλειά μυρμηγκιού», που συνηθίζει να λέει κι ένας αδερφός και σύντροφός μας.

Η όποια εμπειρία μας μάς βεβαιώνει πως η αναρχική ομάδα μεγιστοποιεί τις ατομικές δυνατότητες όσων συμμετέχουν σε αυτήν και οι ομάδες με τη σειρά τους πολλαπλασιάζουν τις ικανότητες τους όταν συμμετέχουν σε συλλογικά εγχειρήματα. Ασφαλώς, αναφερόμαστε σε εκείνα τα εγχειρήματα που αγωνίζονται με αυθεντική ανιδιοτέλεια για την κατάργηση του κράτους, μακρυά από κάθε είδους πολιτική διαχείριση, κόμματα, κινήματα και λοιπούς παραγοντισμούς. Ο,τιδήποτε λιγότερο «απλώς» ενισχύει θελημένα ή άθελα την εξουσία˙ εμπλέκει τους αγωνιζόμενους στο καρναβάλι της πολιτικής, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, εξευτελίζοντας τους ίδιους κι εξαϋλώνοντας την ενέργειά τους.

Για τους λόγους αυτούς, αλλά και για όλους τους λόγους του κόσμου, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τους συντρόφους μας στην Αναρχική Αρχειοθήκη, στην Διαδρομή Ελευθερίας και στο anarchypress.gr, για όσα μοιραστήκαμε και μοιραζόμαστε˙ τα λόγια είναι πολύ φτωχά για να τα περιγράψουν. Σε εποχές που το κράτος και η πολιτική, με μια κούρελη φενάκη «αντιεξουσίας», σάρωνε ή αφομοίωνε σχεδόν τα πάντα, όχι απλώς παραμείναμε αταλάντευτα ακέραιοι σε ό,τι αφορά την αναρχική θεώρηση και δράση, αλλά από κοινού, όσο μπορούσαμε, προσθέταμε διαρκώς στο μήνυμα. Δεν χωρά αμφιβολία πως θα είχαμε καταφέρει ελάχιστα χωρίς την κοινή μας πορεία.

Θα θέλαμε επίσης να αφιερώσουμε αυτά τα 10 χρόνια στον σύντροφο και αδερφό μας Γιώργο Βλασσόπουλο, που, σε χρόνο ΠΑΝΤΑ Ενεστώτα, είναι η εσωτερική μας πυξίδα. Μια πυξίδα που μας δείχνει σταθερά τον δρόμο της ελευθερίας μέσα μας. Γιατί, όπως συνήθιζε να λέει ο Γιώργος, «η διαδρομή για την συνολική απελευθέρωση ξεκινά εντός μας». Όσοι είχαμε την τιμή και την ευτυχία να κοινωνήσουμε κάτι από την ουσία του, έχουμε «μολυνθεί» ανεπιστρεπτί από τους «ιούς» του ήθους, της αξιοπρέπειας, της ειλικρίνειας, της απεριόριστης αγάπης για της ελευθερία. Κι ακόμη κι αν μπορούσαμε, δεν έχουμε καμία απολύτως διάθεση να «θεραπευτούμε».

Είμαστε λοιπόν εδώ, όρθιοι και όχι ορθούμενοι, συνεχίζοντας τον κοινό μας συνολικά απελευθερωτικό αγώνα, καθώς δεν περνά στιγμή που να μην σε νιώθουμε δίπλα μας.

Ως την κατάργηση του κράτους, ως την αυγή των ελεύθερων κοινοτήτων, ως το ρίζωμα της Αναρχίας.

 

σύντροφοι για την Αναρχική απελευθερωτική δράση

 

 

 

Comments are closed.