Ντοκιμαντέρ «Το σχέδιο»

Ντοκιμαντέρ «Το σχέδιο»

Η Νέλλη Ψαρρού κι ο Γιάννης Λαζάρου δημιούργησαν δύο ντοκιμαντέρ για τη Βόρεια Εύβοια. Το πρώτο προβάλλεται συγκεκριμένες ώρες και μέρες ως τα τέλη Μαρτίου και το δεύτερο θα αρχίσει να προβάλλεται τον Απρίλιο. Μετά από κάθε προβολή ακολουθεί και διαδικτυακή συζήτηση.

Πρόκειται για μια εξαιρετική έρευνα, η οποία καλύπτει τα γεγονότα σε ολόκληρη την καμένη περιοχή και συζητά με πολλούς κατοίκους, οι οποίοι παρουσιάζουν μία κοινή κι ενιαία τακτική του ελλαδικού κράτους απέναντι στις φωτιές της τεράστιας αυτής περιοχής που κάηκε. Οι μαρτυρίες και οι περιγραφές είναι συγκλονιστικές και μας κάνουν να κατανοήσουμε ότι ο καθένας μας θα μπορούσε να βρεθεί σε αυτή τη θέση. Το πρώτο μέρος, επίσης, καταδεικνύει την ανάγκη αυτό-οργάνωσης απέναντι σε ενδεχόμενους κινδύνους μιας κοινότητας. Εάν οι κάτοικοι είχαν δικά τους κατασβεστικά μέσα και αναλάμβαναν πρωτοβουλία, δείχνοντας ανυπακοή απέναντι στην εξουσία, θα είχαν σώσει τον τόπο τους κι όλες αυτές τις ζωές που χάθηκαν. Άλλωστε, πρόκειται για μια πολεμική ενέργεια του ελλαδικού κράτους ενάντια στον ντόπιο πληθυσμό.

Η κυβέρνηση παρουσίαζε ως σημαία της την ανάγκη εκκένωσης των περιοχών και το γεγονός ότι δεν χάθηκαν ζωές. Ωστόσο, αυτό είναι αναληθές· κάηκαν χιλιάδες δέντρα, φυτά και ζώα, που στα μάτια οποιουδήποτε αδίστακτου επενδυτή είναι αόρατες ζωές. Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει σ’ ένα κοιμητήριο φυσικής ζωής. Οι τεχνητές κι αυθαίρετες δενδροφυτεύσεις δεν λύνουν κανένα πρόβλημα· πόσο μάλλον η «φύτευση» ανεμογεννητριών, φωτοβολταϊκών ή τεράστιων τουριστικών μονάδων, που αναδεικνύονται ολοένα και περισσότερο ως μάστιγα. Επιπλέον, όσοι παράκουσαν την εντολή να εγκαταλείψουν τον τόπο τους στη μεθοδευμένη απραξία της πυροσβεστικής κατάφεραν να σώσουν όσα έστω τους επέτρεπαν οι δυνάμεις τους.

Η αγανάκτηση σε κάνει ν’ αναρωτιέσαι τι είναι αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς σε κοινοτικό επίπεδο, κόντρα σε κάθε εξουσία. Πρώτα απ’ όλα, να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας και σε όσα μπορούμε να κάνουμε. Κι είναι πολλά. Δεύτερον, να πάψουμε να είμαστε παθητικοί δέκτες οποιασδήποτε εξουσιαστικής εντολής, όταν μάλιστα αυτές στρέφονται ξεκάθαρα εναντίον μας. Η απώλεια της Βόρειας Εύβοιας είναι απώλεια όλων μας. Κι η απόφαση να απελευθερωθούμε είναι ευθύνη όλων.

 

Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα προβολών και τα ντοκιμαντέρ εδώ:

https://tosxedio.com/?cat=12

Comments are closed.